10/31/2013

Halloween i dekoracyjne dynie

Takie ozdobne dynie robiłam  dla Jadalni z Kubą...to mała dekoracja tortu specjalnie wykonanego na Halloween... liście wycinane kilka dni wcześniej, dzisiaj tylko lekko malowane:) nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić foto:)
Halloween i dekoracyjne dynie
pomysł własny

Składniki: na masę cukrową znalezioną tutaj- klik
  • 350-400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • aromat (opcjonalnie)
     
     Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
     Połowę cukru pudru wsypać do pojeminka malaksera, wlać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.
     Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojmniku.
     Rozwałkowana masa cukrowa wysycha jeszcze szybciej, dlatego dobrze jest przykryć ją lekko wilgotną ściereczką na czas wycinania
     Ozdoby z masy cukrowej można przyklejać za pomocą lukru z cukru pudru i wody.

Dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. I bardzo dobrze, że foto jest, bo bardzo piękne te dyniowe ozdoby :) A kiedyś stękałaś, że Ty nie umiesz tortów ozdabiać... a tu proszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Ty moja...nie umiałam przecież..nadal się dużoooo uczę ale za to widać rezultaty:) co prawda pomagał w malowaniu mój kolega, który pracuje w kuchni ale sam pomysł był mój...miałam nadzieje, że fajnie wyjdzie i udało się!

      Usuń
  2. Bardzo ładne. I choć ja się nie wpisuje w halloween'owe szaleństwo, to bardzo mi się podoba wykonanie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..polecam na kiedys tam, jak będziesz chciała coś zrobić Halloween'owego:)

      Usuń
  3. pięknie moja miła! widzę że cały czas rozwijasz się w tej pracy - tak trzymać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak..chcę bo to po prostu kocham noo:)tak jak Ty zresztą to dłubanie w kompach czy systemach:)

      Usuń
  4. ogrom pracy. Gratuluję determinacji!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaa, to tak torty dekorowałaś? Nie dziwię się, że cię siły po tym opuściły :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji